Invataturi si impresii din vizita de la Steve JobsSchool, Amsterdam

Lucrez cu si pentru copii de 5 ani. In urma cu aproape 2 luni m-am mutat in Haga, Olanda, si coordonez activitatile KIDster si Tortulet din Romania de aici, ambele sunt afacerile mele. In urma cu cateva saptamani am citit un articol in Tech Insider despre cele mai inovatoare 13 scoli din lume. In articol am descoperit Steve JobsSchool, localizata in Amsterdam. Si cum este doar la 1h distanta de mine, mi-am propus sa o vizitez, mai ales ca acum cativa ani, in 2012 am avut un program de cursuri NextSteve, si eram curioasa cum functioneaza aceasta scoala.

20151117_112151
Scoala are un program de vizita de 2 ore, afisat pe site, o data la cateva luni, si pentru care trebuie sa platesti o taxa de 50 euro.
La conceptul acestei scoli se lucreaza din 2012, iar in prezent sunt 27 scoli dezvoltate in Olanda. Cea pe care am vizitat-o eu, este o scoala noua, creata chiar de fondatorii conceptului, restul sunt scoli de stat care lucreaza cu acest concept. Unul dintre fondatori este un om de afaceri din Olanda, Maurice de Hond.
20151117_111354
O sa incep cu cateva informatii importante, ca se intelegem de ce acest sistem se poate desfasura in Olanda.
Scoala este gratuita. Parintii trebuie sa plateasca doar o suma intre 1 – 50% din pretul tabletei iPad, suma depinde de la scoala la scoala, si intre 1 Euro/ luna sau 25 euro/ an. Nu, nu am uitat nici un zero. :)) Este chiar atat de ieftin sa ai copilul inscris la o scoala Steve JobSchool. Tableta este furnizata in mod gratuit de scoala, este material educational, pretul sau este acoperit de banii de la bugetul de stat. Statul are un cost pe fiecare copil. 80% din bani se duc catre salarii, iar restul materiale didactice. Astfel, la cele 27 de scoli este inclusa o tableta. Copiii nu au manuale, dar au carti, planse, foi, creioane, si tot ce le trebuie. Deci nu este nici o taxa lunara (majora) pentru parintii care au copiii la acesta scoala. Frumos, nu?
In cladirea vizitata de mine functionau 2 scoli. Cealalta scoala avea parter si etajul 1, iar Steve JS avea etajele 2 si 3. Fiecare scoala are propria sala de sport, complet echipa. SJS avea vestiar, dusuri. Langa scoala, sunt alte cladiri, un mic spatiu verde si un loc de joaca, unde copiii de joaca inainte de masa.
20151117_111636
Mai multe imagini la acest link.
La scoala sunt inscrisi copiii intre 4 – 12 ani, aici invatau 100 de copii. Acestia sunt divizati in doua grupuri in functie de varsta, 4-8 ani si 9 – 12 ani. Exista astfel doar 2 propuneri educationale diferite pentru fiecare 6 saptamani. Cei de 4-8 ani invata impreuna, clasele si orarul este aranjat pe culori, pentru ca multi dintre ei inca nu stiu sa citeasca, dar trebuie sa isi inteleaga orarul de pe tablela. Da, cei de 4 ani primesc si ei tableta din prima zi de scoala. Acestia vin la scoala fix in ziua cand implinesc 4 ani.
Copiii nu au primesc note sau calificative, insa trebuie sa participe la testele obligatorii de la stat. Pana acum toti copiii le-au trecut.
Activitatea este planificata la fiecare 6 saptamani. Planificarea este facuta de fiecare copil. El alege ce vrea sa invete in urmatoarea perioada in functie de oferta de ateliere si de workshopuri. Planificarea se face laturi de un profesor, numit aici „coach”, si parintele/ parintii copilului. Impreuna stau de vorba si copilul alege programul sau pentru urmatoarea luna. Conceptul pune foarte mult accent pe implicarea parintilor si alegerile copilului.
Copilul poate alege din mai multe activitati, principale sunt: atelierele si workshopurile. La ateliere copiii invata literatura, limbaj, matematica, sau world orientation. La workshopuri pot invata sah, yoga, orice. Workshopurile sunt sustinute de copii, profesori, parinti sau diversti specialisti. In Romania, daca ai vrea sa predai ceva, o materie intr-o gradinita, scoala de stat.. nu vreti sa stiti cate harti si aprobari trebuie facute. Doar in mediul privat e mai simplu. De exemplu, la Steve JS copiii invata yoga de la o mamica care vine si face un workshop saptamanal. In Romania, daca faci yoga… inca esti asociat cu MISA, dar mai ales sa predai in scoli. Intrebati-i pe parintii mei ce cred despre yoga. Anul trecut am predat un curs de yoga pentru copii, din fericire acesta inca continua cu o colega de-a mea.
Toata aparatura folosita in scoli este Apple. In principal donata de oameni de afaceri olandezi. Scoala are un sistem online de managenment pentru orar, profesori, copii, tablete si aplicatii. Profesorii nu mai pierd timp completand hartii si corectand lucrari. Are o banca de aplicatii, care este actualizata in mod curent. Copiii invata cu ajutorul aplicatiilor. Nici o editura nu are contract cu statul sau cu scoala, nu au manuale virtuale obligatorii, profesorii nu au comisioane din aplicatii. :)) Umorul meu negru… Au un It-ist care ii ajuta cu problemele care apar. Si probleme apar. De la tablete sparte la aplicatii instalate cu jocuri violente. Profesorii pot instala sau dezinstala aplicatii de pe tabletele copiilor.
In scoala, copiii au la dispozitie:
– sali foarte bine echipate, cu mese mari, scaune canapele, fotolii.
– un „Silence Square”, o sala in care se duc sa lucreze in mod individual, isi pun castile pe urechi si stau cu tableta in brate sau la masa. Sau pot desena, citi. Tot ce si-au ales sa faca, pentru 30 – 40 min, cat dureaza activitatea.
– un „Relax Space”, adica o sala de joaca, vizitata mai ales de cei mici.
– o sala pentru experimente folosita la World Orientation.
– o camera mica pentru discutii in grupuri de 2 – 5 copii sau parinti.
Rolul profesorului:
– sa fie coach
– sa fie coach-ul grupului
– sa fie specialt pe domeniul sau
– sa discute permanent cu copilul si parintii sai
Ce le promite scoala copiilor:
  • We promise to listen to you carefully if you tell us what you want to learn, and to observe carefully how you learn best.
  • We will help you ask good questions, so you can determine yourself what you want to learn.
  • We will help you to become even better in what you are already good at.
  • We will always challenge you to also try difficult things and to learn new things.
  • We promise you that you may always chose yourself what and when you are going to do something; we will help you with that choice if you consistently ignore some things.
  • We will help you relate to others without bullying or without being bullied.
  • We will teach you how to cooperate well with others.
  • We promise you to always utilize the latest techniques, to prepare you for tomorrow’s world.
  • We promise to teach you to use your imagination to be able to make things.
  • We promise you that you will be well prepared for your next school and for the rest of your life once you have finished our school
Sursa: http://stevejobsschool.world/10-promises-to-the-child/
De fapt le promite o experienta cata mai frumoasa de invatare.
Ce mi-a placut cel mai mult:
– increderea pe care o au in copil. Acesta stie ce are nevoie sa invete, noi il ghidam in acest proces. Mi-au validat modul de gandire si practica.
– deschiderea catre tehnologie, mai ales deschiderea profesorilor de a preda curricula olandeza intr-un mod atractiv si dinamic.
– am vazut copii cu haine colorate, cativa se plimbau desculti, cu parul valvoi, sau cu caciula trasa pe cap.
– peretii claselor erau din geam. Eram pe hol si puteam sa vad ce se intampla in clase.
– viziunea in a antrena skillurile necesare Secolului XXI, cum facem si noi la KIDster.
In Romania cunosc parinti care nici la varsta de 12 ani nu ii lasa pe copiii lor la calculator, pentru ca isi „strica vederea si nu invata nimic”, dar cum ar putea sa ii inscrire la o scoala in care  invata doar de pe tableta. Am avut o asemenea intrebare despre care este atitudinea parintilor, sunt conflicte intre copii si parinti din cauza tabletei, petrece timp copilul si acasa in aceleasi aplicatii sau jocuri? Ce credeti ca mi s-a raspuns: „educatia se petrece in mod curent, nu este doar la scoala, iar „the iPad is a school device, you don’t take it away”, nici un parinte nu ii ia copilului tableta. Copiii au o mare nevoie de informatii, de tehnologie, iar prin faptul ca acesta nevoie le este satisfacuta la scoala, acasa ei se joaca sau petrec timp cu parintii. Nici un parinte nu ne-a spus ca copilul petrece prea mult timp la tableta.” Ce am inteles eu de aici: atitudinea deschisa, increderea in copil si in capacitatea acestuia de autoanaliza, in atitudinea parintilor. Mi s-au confirmat credintele faptului ca atunci ii dai, ii lasi la dispozitie resurse acesta va alege. Daca ii interzici tableta, apoi fumatul, apoi iesitul cu prietenii si tot asa de-a lungul anilor.. se vor naste conflicte si aceste actiuni se va intoarce importiva.
Din fericire, avem si parinti care inteleg beneficiile pe termen lung ale cunostintelor in tehnilogie, si de aceea din 2012 reusim sa organizam cu succes cursuri de programare sau design grafic pentru copii. Cererea de forta de munca se va schimba foarte mult in urmatorii 10 ani, si din pacate sistemul de invatamant sta pe loc, spre frustrarea tuturor. Se va cauta in continuare capital intelectual, dar se va pune accent din ce in ce mai mult pe specialistii care au inceput timpuriu, care cunosc foarte bine un domeniu, si desigur vor fi evaluate skillurile.
Concluzia mea
Parerea mea este ca desi scoala este foarte inovatoare, inca le scapa niste materii noi pentru copii. Ei inca lucreaza pe curricula olandeza, care tot ii tine in niste parametri ale informatiei pe care copiii o invata. Au schimbat forma, nu si continutul. A fost parca o excursie in viitorul indepartat al Romaniei. O astfel de atmosfera ar putea fi la noi poate peste 10 ani. Cu tehnologia e simplu, cumparam imediat tablete, bani gasim, facem orice pentru copii. Cel mai greu este sa schimbi mentaliati, gandirea clasica a multor profesori, ceea ce vad copiii acasa, comportamentul parintilor, de multe ori prea material, al societatii. Imi doresc sa incepem sa avem scoli in care nu se tipe la copii, sa nu existe violenta fizica sau verbala, in care sa dispara problemele cu „pro sau contra uniforma”, meditatiile la profesori pentru note mai mari, pungile de chipsuri din pauza, camere de supraveghere si gratiile ca la inchisori.
Avem copii foarte inteligenti, frumosi si profesori foarte buni, iar o atmosfera relaxata si constructiva in scoala este momentan cam tot ce le trebuie.
Steve JobsSchool este foarte inovatoare, minunata, si personal cred ca le mai lipsesc cateva elemente sa fie si mai inovatori. Trebuie sa ne uitam cu admiratie, sa invatam foarte multe si sa aplicam personalizat pe nevoile copiilor si putinele noastre. Ce vreau sa transmit este faptul trebuie sa mai analizam inca o data ce avem fiecare in casa, familie, scoala, ce comori avem si cum putem valorifica potentialul cat mai bine pentru noi si societate.
Eu am plecat de acolo motivata de creativitatea si pasiunea lor, mandra de ce facem noi pentru copii in Romania, inspirata si cu noi idei pentru proiectele pe care le vom incepe la KIDster din ianuarie 2016.
Cred in copii, cred in Romania, cred in oameni.
Daca aveti orice intrebari, va astept cu drag sa imi scrieti pe claudia@kidster.ro.
Cu dor din Haga,
Claudia
Rezultatele mele recente:
Top FORBES 2014  “30 under 30
Winner Company of the Year 2012

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>