Ce am învăţat la cursul de Software

20161218_120323

În primul rând, la cursul de Software for Juniors am început prin a face cunoștință cu noua platformă în care lucrăm: Eclipse. Am stabilit un workspace, mai exact, un fișier în care toate proiectele noastre sunt salvate. Am pornit în descoperirea limbajului Android prin a ne crea un nou proiect și am observat multitudinea de fișiere automat realizate. Dintre ele, noi am lucrat mai ales în layout, unde cu drag and drop am adăugat pe ecranul telefonului nostru fictiv widget-uri: buttons, text views, images etc.

Pentru un prim proiect, am ales ca la apărea unui buton, acesta să-și modifice culoarea de fundal. Am făcut cunoștință cu diferite obiecte ale limbajului nostru și metode de a apela funcțiile necesare. Pare greu?! Nici de cum! Odată ce am învățat că avem clasa denumită Buttons pentru a face trimitere la un buton prin id-ul său, ne-am creat un listener pe el care “asculta” mereu dacă apăsăm pe butonul respectiv.  În continuare, am implementat funcția care făcea ca la o apăsare de buton, acesta să-și modifice fundalul într-o culoare aleasă de fiecare dintre noi. Ca orice limbaj în care scriem pentru prima dată, am întâlnit multiple erori: scris greșit, absența unor litere, litere mari scrise ca litere mici etc. Deci, am luat fiecare greșeală și am discutat metoda de a o corecta. Am descoperit că un cod corect se scrie mult mai ușor dacă ne ajutăm de completarea automată a codului, trebuie doar ca noi să intuim de ce avem nevoie. Prin urmare, greșind am învățat.

Odată ce am înțeles cum să remediem erorile, am trecut mai departe și am învățat să modificăm codul, astfel încât la fiecare apăsare de buton acesta să-și schimbe  random culoarea textului și cea a background-ului și să se afișeze un scurt mesaj pe ecran. Până aici am lucrat într-un layout relative în care puteam așeza widget-urile oriunde pe ecran. Pentru că am vrut să ne exprimăm bucuria că se apropie sărbătorile, într-un grid layout am scris din butoane: ♡XMAS. Am ales fiecare un buton secret, pe care când apăsăm pe el, ne apare o imagine de crăciun (unele realizate chiar la cursul de Design for Juniors). Cu această ocazie, am descoperit modul de apelare a funcțiilor condiționale: dacă imaginea era vizibilă,  setam proprietatea de vizibilitate la invisible pentru ca aceasta să dispară pe ecran și vice-versa. Cum fiecare avem instalat un “telefon fictiv” pe laptop-urile noastre, am rulat pe el aplicația personală  și ne-am bucurat de muncă depusă. Proiectele arată tare interesant. :)

Urmează să discutăm și despre celelalte tipuri de layout-uri și widget-uri, cât și despre alte funcții ce pot fi implementate pentru a face, de exemplu, un chestionar distractiv cu întrebări random. Ne revedem pe 15 ianuarie 2017!

Să aveţi un Crăciun fericit şi un An Nou excelent!

Cu drag,

Natalia Moangă

Facebook: www.facebook.com/cursuriKIDster

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>