Caragiale si mesajele sale de „parenting” + Exercitiul saptamanii (1)

Vizita…, de I.L. Caragiale (click pentru video)

Stimati parinti si cadre didactice,

Incepand cu acest newsletter si pe toata durata anului scolar 2017 – 2018, va voi transmite prin email, in fiecare miercuri, informatii si materiale educative, care sa va ajute in realizarea unui an exceptional alaturi de copii.

Materialele vor fi impartite in doua categorii:
1. o propunere/ recomandare educativa pentru timpul liber;
2. un exercitiu creativ si de autocunoastere. 

1. Prima recomandare a saptamanii are ca scop intelegerea unui context social in care ne aflam si de a redescoperi actorii si operele minunate cu mesaje valoroase, care din pacate nu mai sunt in atentia curenta a publicului.

Una dintre piesele care prezinta o parte a „parentingului modern” este schita „Vizita…”, scrisa de Ion Luca Caragiale. Desi lucrarea se studiaza la scoala, iar copiii realizeaza caracteriazarea personajului Ionel, astazi vreau sa o surprindeti in video-ul de mai sus pe doamna Maria Popescu. Cuvintele, gesturile si reactiile acesteia au un mesaj profund chiar si pentru vremurile noastre. Dupa ce am vazut aceasta filmare a schitei am inteles ca de fapt adevaratul personaj al lui Caragiale nu este Ionel, copilul rasfatat, ci chiar mama sa.
Observati cat de necesari sunt cei „7 ani de acasa” pe care ii oferiti. Observati si intelegeti unele comportamente ale celor din jurul dvs. Observati si apreciati copiii pe care ii aveti.

De asemenea, va invit sa descoperiti si alte acte artistice exceptionale ale unor mari actori. Va marturisesc ca in ultimii 2 ani de cand sunt in Olanda, cel mai mult imi lipsesc piesele de teatru, umorul si dramaturgia romaneasca. De aceea prin intermediul Youtube-ului am reusit sa vad apoape toate inregistrarile cu actorii Dem Radulescu, Amza Pellea, Toma Caragiu si filmele copilariei.
Trei canale de Youtube la care va invit sa va abonati si sa le urmariti clipurile sunt:

1. Cartea Sonora: https://www.youtube.com/user/CarteaSonora
2. Carti Audio: https://www.youtube.com/user/CartiAudio
3. Teatru Radionofic: https://www.youtube.com/channel/UCi-keQw95kZ_BFMdYK6y8dA/featured

Invitati-i pe copii sa descopere alaturi de dvs acest tezaur al culturii noastre. Consider ca ar fi o mare pierdere sa nu cunoasca aceste talente si ar trebui sa facem mai multe actiuni pentru a ne bucura de mostenirea pe care ne-au lasat-o. 

Exemplu Vision Board

2. Saptamana trecuta v-am prezentat exercitiul Wheel of life/ Roata vietii. Stiu ca unii dintre dvs ati inceput sa lucrati cu el, iar ca o completare pentru acesta vreau sa va prezint Vizualizarile, cunoscute ca un antrenament mental, si povestea mea cu ele.
Pe cand aveam 13 ani parintii mi-au remobilat camera. Pentru a o decora mai frumos m-am gandit sa fac un panou din polistiren de 1m lungime, pe care l-am imbracat intr-un material rosu, cu o banda neagra pe margine, adica ce am gasit prin casa si dupa cum am vazut realizate panourile de la scoala. Am scris pe diferite foite mai multe citate, am ales cateva poze din calatorii. Am asezat totul cu bolduri pe panou si l-am agatat deasupra patului. In fiecare dimineata ma trezeam citind „Nu conteaza cat daruiesti, ci cat de multa dragoste pui in ceea ce daruiesti” – Maica Tereza sau „Sa nu te opresti niciodata din a-ti pune intrebari” – Albert Einstein si ma bucuram toate pozele pe care le vedeam.
Dupa multi ani am descoperit in cadrul unui training la care participam ca ceea ce aveam acasa de atatia ani se numea Vision Board. Era viziunea mea despre ceea ce imi doream sa devin. Nu stiu ce a fost in mintea mea cand l-am facut, dar stiu ce era in sufletul meu de copil si cum imi doream sa fiu „cand o sa fiu mare”. Sunt sigura fara el mi-ar fi fost mai greu sa imi insusesc anumite valori sau sa imi mentin aspitatiile inalte. A fost ca o ancora care m-a tinut aproape de drumul meu. Panoul il am si astazi in dormitorul copilariei, iar mama l-a transformat acum intr-un panou cu poze de familie. V-am destainuit aceasta poveste pentru ca nu vreau sa subestimati puterea si dorintele copiilor, vreau sa aveti incredere in ei.

Prin Vision Board iti imaginezi rezultatul eforturilor tale, simti cum vei fi in viitor, te programezi mental pentru reusitele dorite. Exercitiul despre cum puteti face un astfel de panou gasiti aici: http://kidster.ro/exercitii/.

Va invit sa ii incurajati pe copii sa isi creeze propriul board cu dorinte si pe care sa il vada des in camera lor. De fiecare data cand vor privi panoul vor simti bucurie, speranta si incredere. Ce poate fi mai bine decat sa devenim ceea ce ne dorim?
____
Dupa ce se aseaza orarul copiilor si toata agitatia din aceste zile, va voi transmite si programul cursurilor din acest an, care vor incepe la jumatatea lunii octombrie.

Sper sa va fie cu folos informatiile de astazi si m-ar ajuta sa stiu daca si ce fel de informatii va intereseaza in continuare. Astept mesajele dvs.

Va transmit ganduri bune si incredere pentru aceasta noua experienta de invatare!

Cu drag,
Claudia

Claudia Suhov
Fondator & Director Creativ Kidster
claudia@kidster.ro
0746.042.033
www.kidster.ro
Young Leonardo Award 2015, Top FORBES “30 Entrepreneurs under 30 ” 2014, Winner Company of the Year 2012, Prize Innovation in Education 2012

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>