3 pasi utili pentru a invata copiii sa iubeasca sporturile

Sporturile sunt activități care, deși nu sunt pe placul tuturor copiilor, contribuie la dezvoltarea unui stil de viață sănătos și au beneficii atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Cu cât învățăm copiii mai devreme să practice sporturi, cu atât ei își vor da mai repede seama care sunt activitățile care li se potrivesc.

DSC_9655

Vă propunem astăzi 3 pași utili pentru a-i învăța pe cei mici de ce sunt frumoase sporturile:

1. Încurajează-l să încerce mai multe sporturi

Când vorbim de activități extrașcolare, sporturile sunt primele la care se gândesc părinții pentru copiii lor. Fie că vorbim despre înot, fotbal, gimnastică, baschet, sau arte marțiale, copiii știu că au de ales între un număr mare de sporturi pe care le pot practica în timpul liber. Dacă încearcă de mici mai multe sporturi, au mai multe șanse de a-l găsi pe acela care le place și care li se potrivește.

2. Organizează-i programul astfel încât să aibă timp de mai multe activități

Atâta timp cât programul copilului este echilibrat și acesta reușește să îmbine cu succes școala, timpul petrecut în familie, joaca și activitățile extrașcolare, copilul dezvoltă un stil de viață sănătos. Mai mult, el învață să își pună în valoare caracterul și abilitățile personale în fiecare dintre situațiile pe care le trăiește zi de zi. Fiecare activitate pe care o desfășoară contribuie la dezvoltarea lui personală și este o lecție de stabilire a priorităților și de descoperire a pasiunilor. Abilitățile de comunicare, de socializare și de organizare se dezvoltă, de asemenea, odată cu stabilirea unui program echilibrat zi de zi.

3. Explică-i care sunt beneficiile sportului

La 5-6 ani copiii deja pot înțelege ce e bine și ce nu e bine pentru ei. De aceea, dacă încep să practice sporturi la această vârstă, este util să le explicăm și care sunt beneficiile activității fizice. În afară de beneficiile care sunt legate de sănătate și de condiția fizică, cei mici vor fi interesați și de aspecte legate de cunoașterea altor copii și dezvoltarea spiritului de echipă. Sporturile sunt ocazii în care copiii pot învăța să se descurce singuri și să lucreze singuri sau în echipe, pentru a evolua într-un mediu în care se simt bine.

DSC_9591

Ca să ajungă să iubească un sport (sau chiar mai multe) copiilor trebuie să li se ofere libertatea de a practica acel sport cu plăcere. De asemenea, dacă sunt obișnuiți de mici cu mișcarea, sporturile vor ajunge mai ușor să fie parte a programului zilnic și astfel, copiii se vor dezvolta sănătos și armonios practicând activități care le oferă o stare de bine.

Vă invităm să citiți pe site-ul nostru și cele „5 beneficii ale taberelor pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor” ! (http://kidster.ro/5-beneficii-ale-taberelor-pentru-dezvoltarea-sanatoasa-a-copiilor/)

Surse:

  1. Goldsmith, Wayne, 2013-2014, Helping your child achieve in sport – Fifty things you can do. Sursă electronică, http://www.wgcoaching.com/help-child-achieve-sport/
  2. Growth Hack #9: Teaching Kids to Love Sports, Sursă electronică, http://blog.afterschool.ae/2014/10/15/teach-kids-to-love-sports/

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>